Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

7 kosmetycznych superfoods dla Twojej skóry

Ocena (0 / 5,00)
Trend na “superfoods” został zapoczątkowany przez przemysł spożywczy ze względu na zapotrzebowanie świadomych konsumentów. Współczesny człowiek coraz częściej zwraca uwagę na zawartość swojego talerza, ale też kosmetyczki. Chcemy wiedzieć co jemy i co nakładamy na swoją skórę, czytamy składy, skupiamy uwagę na właściwościach odżywczych spożywanych przez nas produktów oraz działaniu kosmetycznym i bezpieczeństwie stosowanych kosmetyków.
 
 
 
 
Czym są superfoods?
Superfoods (po polsku “superżywność”) to żywność (głównie roślinna) bogata w składniki odżywcze, która pozytywnie wpływa na poprawę zdrowia i samopoczucia człowieka. Do najpopularniejszej superżywności należą m. in. jagody acai, młody jęczmień, spirulina, nasiona amarantusa itd. Mianem superfoods można nazwać też wiele produktów szeroko dostępnych w Polsce: jarmuż, czosnek, cebulę, jagody, len, wiesiołek, dynię, pietruszkę i inne.
 
Kosmetyczne superfoods
Już od dawna wiadomo, że wszystko to, co jemy, ale też to czym się smarujemy ma ogromny wpływ na zdrowie naszej skóry. Skóra jest największym organem człowieka, który na co dzień ma styczność z wieloma różnymi substancjami oraz mikroorganizmami. Skóra to również naturalna tarcza chroniąca cały organizm przed negatywnym wpływem promieniowania słonecznego, wiatrem, zmianami temperatury. To dlatego warto dbać o jej zdrowie aplikując na swoje ciało tylko zdrowe, naturalne produkty zawierające w składzie bogate składniki kosmetyczne. Poniżej zapoznasz się z surowcami kosmetycznymi ECOSPA, które można śmiało nazwać kosmetycznymi superfoods dla skóry. 
 
Olej z pestek granatu - booster o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym
Olej z pestek granatu to prawdziwa bomba substancji aktywnych o wielokierunkowym działaniu. W składzie tego oleju znajdziemy m. in. kwas punikowy (ok. 70%), który wpływa na biosyntezę prostaglandyn, hormonów odpowiedzialnych za powstawanie objawów stanów zapalnych. Oprócz kwasu punikowego olej z pestek granatu ECOSPA jest bogaty w triglicerydy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (m. in. kwasu linolowego) wykazujące działanie regenerujące, witaminę E (witaminę młodości), fitosterole i polifenole (naturalne antyoksydanty) i skwalan. Olej z pestek granatu wykazuje również działanie ujędrniające, wspomaga gojenie stanów zapalnych, poprawia kondycję skóry z trądzikiem różowatym, spłyca drobne zmarszczki. 
 
Algi spirulina - idealny składnik maseczek na skórę i włosy
Algi spirulina to bogate źródło fikocyjaniny - barwnika o działaniu  przeciwzapalnym, chroniącym przed wolnymi rodnikami. “Mleko Matki Ziemi” (określenie spiruliny) jest bogate w kwas gamma-linolenowy (GLA). Niedobory tego kwas objawiają się suchością i utratą elastyczności skóry, wydłużonym czasem gojenia się ranek. Spirulina to również przebogate źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu maseczki ze spiruliny świetnie kondycjonują i wzmacniają włosy. Algi spirulina mikronizowane ECOSPA sprawdzą się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry m. in. skóry dojrzałej, zanieczyszczonej, tłustej, a nawet skóry naczyniowej lub dotkniętej problemem trądziku różowatego.
 
Olej waniliowy - skuteczny składnik kosmetyków opóźniających starzenie się skóry. Olej waniliowy ECOSPA jest pozyskiwany poprzez macerację nasion wanilii Vanilla planifolia i Vanilla tahitensis w oleju bazowym. Kompozycja dwóch rodzajów wanilii nadaje produktowi nie tylko niepowtarzalny zapach, ale również świetnie działania kosmetyczne. Wanilia działa przede wszystkim przeciwstarzeniowo, zmniejsza głębokość już powstałych zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych. Olej waniliowy regeneruje skórę, ogranicza przeznaskórkową utratę wody, dzięki czemu skóra po zastosowaniu tego oleju jest nawilżona i wygładzona. Olej waniliowy ECOSPA idealnie sprawdzi się w pielęgnacji cery dojrzałej lub przesuszonej.
 
Olej z dzikiej róży - naturalny środek na rozstępy i przebarwienia
Olej z dzikiej róży zawiera naturalny kwas trans-retinowy (kwas witaminy A), który regeneruje tkanki, hamuje aktywność enzymów rozkładających kolagen, wygładza drobne zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia. Kwas trans-retinowy poprawia kondycję skóry tracącej jędrność i zmniejsza rozstępy. Może być stosowany w ciąży w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów. Wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej może być stosowany również w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej (posiada lekką konsystencję, nie powoduje powstawania zaskórników). Olej z dzikiej róży jest olejem bogatym w antyoksydanty (m. in. beta karoten), dzięki czemu jest idealnym produktem do pielęgnacji cery dojrzałej, starzejącej się.
 
Olej z nasion chia - uniwersalny olej dla każdego rodzaju skóry
Olej z nasion chia jest nazywany złotem Azteków, ze względu na to, że był jednym z głównych elementów diety starożytnej ludności Ameryki Południowej i Środkowej. Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu ma bardzo dobre właściwości łagodzące, regenerujące i poprawiające kondycję bariery naskórkowej. Olej chia świetnie sprawdza się w kosmetykach do cery wrażliwej i podrażnionej. Nie pozostawia na skórze mocno wyczuwalnej warstwy, dzięki czemu może być stosowany w kosmetykach do cery mieszanej, skłonnej do przetłuszczania się. Ze względu na dobre właściwości regenerujące sprawdzi się również w pielęgnacji cery dojrzałej i suchej. Olej chia to również idealny produkt na paznokcie - wzmacnia paznokcie i regeneruje skórki.
 
Bioferment z bambusa - naturalny silikon wygładzający skórę i włosy
Jeśli szukasz naturalnego zamiennika dla bazy pod makijaż lub serum silikonowego na końcówki włosów, przetestuj bioferment z bambusa. Bioferment z bambusa ma w 100% naturalny, czysty skład. Bambus to doskonałe źródło krzemionki, która działa wygładzająco. Bioferment z bambusa świetnie nawilża, uspokaja i koi podrażnioną i wysuszoną cerę. Nie posiada właściwości komedogennych (nie powoduje powstawania zaskórników). Działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry i włosów. 
 
Masło kakaowe - bogata regeneracja dla skóry ciała
Masło kakaowe jest jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków. Zawdzięcza to właściwościom mocno regenerującym i natłuszczającym. Masło kakaowe znajduje zastosowania przede wszystkim w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Nierafinowane, zimnotłoczone masło kakaowe jest bogate w przeciwutleniacze oraz posiada przyjemny czekoladowy zapach. Masełko znajduje zastosowanie w kosmetykach do skóry przesuszonej, dojrzałej, podrażnionej po opalaniu, wymagającej mocnej regeneracji i zabezpieczenia przed warunkami atmosferycznymi. Może być stosowane również na usta.
 
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj